Networking strategic – demonstrație matematică prin metoda mersului invers 🙂
Îmi sună în urechi, destul de des, încă din timpul liceului, o frază pe care am întâlnit-o, culmea, în timpul orelor de franceză. Spun culmea, pentru că deși nu a fost materia mea favorită (în mare parte datorită profului, care, în afară de ”Si conditionnel” nu cred că știa altceva) mi-a lansat o provocare pentru o perioada mare de timp.
Până acum sună frumos, dar care ar fi legătura cu conceptul de networking strategic?
Fragmentul cu pricina face parte din romanul ”Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery. Pentru a continua demonstrația nu voi apela la textul în limba franceză, se înțelege de ce, ci la o traducere în limba română, nu știu dacă cea mai exactă, dar destul de elocventă.
– Nu eşti de prin părțile locului – zise vulpea – ce cauți pe-aici?
– Caut oamenii! zise micul prinț. Ce înseamnă ”a îmblânzi”?
– Oamenii – zise vulpea – au puști și vânează. E foarte neplăcut! Mai cresc şi găini. E singurul folos de pe urma lor. Cauţi găini?
– Nu! Zise micul prinț. Caut prieteni. Ce înseamnă ”a îmblânzi”?
– E un lucru care prea e dat uitării! zise vulpea. Înseamnă „a-ți crea legături”…
Amatorii pot descărca de aici Le Petit Prince tot romanul în franceză.
Aseară am participat la evenimentul de business ”Networking strategic” cu Amalia Sterescu, și organizat de BNE Iași.
Drept este că mergeam din obligație, Galaxy Design se număra printre partenerii evenimentului, și ar fi fost total nepoliticos să nu fim prezenți și fizic, nu numai prin materialele livrate cu drag (pungi cadou personalizate, notesuri, pixuri, lanyard-uri), în plus am fi ratat o sesiune de schimb de cărți de vizită.
O spun acum, că am fost profund marcat de calitatea evenimentului și de cea a informațiilor primite. În plus, mi-a fost rezolvată provocarea ce zăcea în străfundul minții de mai bine de 16 ani. A-ți crea prieteni înseamnă a-ți crea legături! Se poate traduce prin a face networking strategic.
Networking strategic
Conceptul mi se pare foarte interesant, nu-l voi dezvolta, dar îi voi sublinia esența.
Nu trebuie să ne gândim doar la prospectarea pieței și identificarea de noi clienți.
Exemplu: Ești șomer și cauți un loc de muncă. Scopul tău ar putea fi să interacționezi cu o firmă de recrutare sau să cunoști managerul aflat în poziție cheie, cu putere de decizie. Să construiești de fapt relații cheie și strategice cu oameni care te pot ajuta să obții un loc de muncă.
Ce înțelegem prin networking strategic? Crearea unei rețele, a unui grup de prieteni (vorbim de construirea unor relații durabile) cu un scop definit și urmând o strategie pentru a ajunge la obiectivul propus.
QED